En güzel hediye kitap, çünkü nar gibi bereketli!

Yılbaşı yaklaşıyor, zamanın geçmekte olmasının hüznünü duyan büyüklerimizi de, birer zaman ölçer gibi gözümüzün önünde boy atan çocukları da hediyelerle sevindirmek isteriz. Bazen bir çorap, bazen bir kazak, bazen biraz meyve ya da çikolata… Ama, her zaman olduğu gibi, yılbaşında da en güzel hediye kitap. İçinde dünyalar saklı, nar gibi bereketli kitaplar… adeta birer hazine sandığı kitaplar eksik olmasın evlerimizden, sınıflarımızdan.

Bir çocuk kitabı eve girdi mi, tek kişi değil, çok kişi okur. Abla da okur, ağabey de okur, hatta aile büyükleri bile okur. Üstelik, bir çocuk kitabı her seferinde farklı duygularla okunabilir. Önce merakla okunan kitap, bir süre sonra sindire sindire okunabilir ya da belki, diline, gizemine daha çok vakıf olunacak şekilde yudum yudum okunabilir. Eve giren bir hediye, oldu mu size on hediye!

Harika bir şiir kitabı düşünelim, alıp başımızı gitmek için. Çocuklar başka yöne, bizler başka… Ama şiir de şiir olmalıdır hani. Edebiyat öğretmenliği kadar, şiirleriyle de çocukların yüreğine dokunan Cahit Ökmen’in Portakal Yıldızı adlı şiir kitabı gibi örneğin (Günışığı Kitaplığı). Sanatçı Sadi Güran’ın desenleriyle de uçup giden bu şiirler, yeni yıla girerken ailecek okunabilecek güçte.

Geçenlerde, 2017 Dağlarca Şiir Ödülü iki şaire verildi: Küçük Şeyler Mevsimi adlı şiir kitabı için Çiğdem Sezer’e ve Nerdesin adlı şiir kitabı için Turgay Fişekçi’ye. Her ikisi de önemli, tanınmış edebiyatçılarımız. Her ikisi de çocuklara da yazmış ve yazıyor. Turgay Fişekçi, kasım ayı sonunda Portakal Yıldızı üzerine bir yazısını (Hürriyet Kitap Sanat, 1/43) şöyle sonlandırmıştı:

“… Hem çocuklara birbirinden güzel şiirler armağan ediyor, hem de büyüklere ve şairlere çocuklar için şiir yazmanın inceliklerini de fısıldıyor. Dahası kalıplaşmış değerlerimizden bizleri uzaklaştırıp, ‘bezelye parmaklar’a, ‘göz kırpan yıldızlar’a, ‘ormanın ninnisini dinleyen pandalar’a, ‘harflerden kuş yuvaları’na, saymakla bitmeyecek hayat ve dünya güzellikleriyle buluşmaya götürüyor.”

Cahit Ökmen’in şiirlerinden birinde şu dizeler yer alıyor:
“ne tuhaf
bebekliğimi hatırlayamamak
bana küçüklüğümü anlat diyorum diyorum babama
anlatıyor
o hatırlıyor…”

Şair ne güzel dillendirmiş, evlatların bebekliğini anneler, babalar nasıl da ayrıntılı hatırlar; hep onlardan dinlenir bir bebeğin, bir çocuğun yaşamının o benzersiz ilk günlerinde neler olup bittiği. Çocuklara yılbaşında şiir kitapları armağan edilince, ailece bir hazine sandığının kapağını açacağımızı düşünmemiz boşa değil. Şuraya başka şiir kitabı örnekleri de sıralayalım ki, belki kendine, başkasına hediye almak isteyen olur, okumak hevesi duyan olur, aile kütüphanesinde eksik gidermek isteyen olur:

Üstat Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Balina ile Mandalina (Doğan Kardeş, Yapı Kredi Yayınları) Mustafa Delioğlu desenleriyle; okullardaki buluşmaları keyifli dakikalar yaratan Necdet Neydim’in İki Gözüm Üzümüm ve Sen Islık Çalmayı Bilir Misin? (Günışığı Kitaplığı) Suzan Aral desenleriyle; ödüllü şair ve yazar Çiğdem Sezer’in Alfabeden Kaçan Harfler (Kök Yayıncılık) Serap Deliorman desenleriyle ve öğretmen duyarlığını şairliğine yansıtan Adil İzci’nin Deniz Olsun Adı (Günışığı Kitaplığı) Sadi Güran desenleriyle tekrar tekrar okunacak kitaplardan.

Üstat edebiyatçılarımızdan Mehmet Fuat’ın derlediği Çocuklar İçin Şiirler (YKY) güldestesini de mutlaka burada hatırlatmış olalım. Şiirimizin büyük ustaları Nâzım Hikmet, Cahit Sıtkı Tarancı, Rıfat Ilgaz, Bedri Rahmi Eyuboğlu, Orhan Veli, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, Behçet Necatigil ve niceleri, “çocuklara da bir şeyler diyebilecek şiirleri”yle bu kitapta bir araya getirilmiş. Hep elimizin altında durmalı demektir.

İyiyi, güzeli düşünerek adımımızı atalım yeni yıla. Ve yalnızca kendimizinkileri değil, tanımadığımız çocukları da sevindirmeyi unutmayalım, değil mi? Unutmayalım. Çocuklar gülerse, bizler de güleriz; yoksa neşe verecek çok az ayrıntı bıraktı bize günümüzün hırslar dünyası! Nar bereketi yağsın yeryüzüne, hepimiz sırılsıklam olalım, kahkahalarımız evrende çın çın çınlasın dilerim!

* Bu yazı, Happy Nest Bülteni’nin Aralık 2017 sayısında, yazarın Gönül Çelen adlı köşesinde yayımlanmıştır.

Scroll to Top
Scroll to Top