1 Mart’ta bekliyorum…

Çocukların, gençlerin edebiyatla özgürce buluşmasının, has edebiyata varmaları için kurduğumuz köprülerden geçmelerinin önündeki en büyük engelin yine onlar için çalışıp didinen yetişkinler olması ne acı değil mi?

Zekice zenginleştirilmiş yaratıcı okuma önerileri yerine, hazırdan kullanılan dar ve demode listelerle davranmak; sadece “uygun” bulduklarımızı okumalarını beklemek; entelektüel paylaşımlar yerine sığ yöntem ve yaklaşımlarla yetinmek, evet belki daha kolay. Ama dünyanın an be an değiştiği, iletişimin de, teknolojinin de başdöndürücü bir hızla geliştiği günümüzde, eğitimcilerin eskisi gibi davranma şansı var mı? Eğitimciyle öğrenci arasındaki uzaklık hiç bu derece hızlı artmış mıydı? İki sorunun da cevabı açık: Hayır!

Günışığı Kitaplığı, Eğitimde Edebiyat Seminerleri’ni işte tam da bunun için yapıyor.  2010’dan beri düzenlenen Eğitimde Edebiyat Seminerleri’ni, sanattan, bilimden, özgürlüklerden yana görünmez engellerimizi ortadan kaldırmak için; edebiyatın yaşam kılavuzluğu işlevini önce eğitimcilerimizin anlaması ve öğrencileri için yeni düşünceler ve heyecanlarla donanması için büyük bir heyecanla gerçekleştiriyoruz.

Bugüne dek yapılan altı seminerde, Osman Şahin’den Karin Karakaşlı’ya, Adnan Binyazar’dan Müge İplikçi’ye okuması da, dinlemesi de unutulmaz birer deneyim olan değerli edebiyatçıları; Sedat Sever’den Betül Çotuksöken’e, Necdet Neydim’den Selahattin Dilidüzgün’e kuramsal çalışmalarıyla yolumuzu aydınlatan uzman akademisyenleri dinledik. Seminerlerde, Ali Poyrazoğlu’ndan Görkem Yeltan’a ülkemize ışık saçan değerli sanatçıların, Sedef Örsel’den Semih Gümüş’e uzman konuşmacıların nitelikli içeriklerinin yanı sıra edebiyat tutkunu öğretmenlerin öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamaları da paylaşılıyor.

1 Mart 2014 Cumartesi günü yedinci seminer için eğitimcilerimizle bu kez Levent’teki Özel Şişli Terakki Ortaokulu’nda buluşacağız. Yalnızca öğretmen ve kütüphanecilerin katılabildiği ücretsiz seminerin 2014 programı yine özgün, yine yenilikçi. Bu kez seminerin kapanış konuşmacısı, yediden yetmişe herkesin severek okuduğu “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin Fransız yazarı Brigitte Labbé. Brigitte’le çıkacağımız düşünsel yolculuktan hiçbirimiz dönmek istemeyeceğiz, inanıyorum.

Seminer programı ve kayıt için tıklamak yeterli…

2009’da yapılan 5. Ulusal Yayın Kongresi’nde çocuk ve gençlik edebiyatı konusunda alınan eğitimcinin eğitimine ilişkin karar doğrultusunda Günışığı Kitaplığı tarafından sosyal sorumluluk bilinciyle projelendirilerek hayata geçirilen Eğitimde Edebiyat Seminerleri gelecekte de gelişerek sürecek. Bugüne dek seminerlerimizin ev sahipliğini üstlenerek edebiyat heyecanımızı destekleyen FMV Özel Işık Ortaokulu (2013), Irmak Okulları (2012), İTÜ GVO Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu (2012), İSTEK Özel Acıbadem İlköğretim Okulu (2011), FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu (2011), Özel MEF İlköğretim Okulu (2010) ve Özel Şişli Terakki Ortaokulu’na (2014) bir kez daha teşekkür ederim.

1 Mart’ta eğitimcilerimizle buluşmak, birlikte düşünmek ve paylaşmak beni şimdiden çok heyecanlandırıyor. Bekliyorum…

Scroll to Top
Scroll to Top