Öykü okumak

Günışığı Kitaplığı’nın ülkemiz çocuk ve gençlik edebiyatını yücelten yeni bir armağanı var: Gençlere Çağdaş Türk Edebiyatından Öyküler derlemesinin ilk kitabı olan Dikkat! Kırılacak Eşya birkaç gün önce kitapçı raflarına çıktı. Derlemenin ikinci cildi Ay’ı Boyamak da Aralık ayında okurla buluşacak.

Edebiyat dünyamızın yakından tanıdığı eleştirmen Semih Gümüş’ün bu derlemesini yayınevimizin deneyimli editörü Müren Beykan yayına hazırladı. Hande Demirtaş ve Nazlı Tancı bu kapsamlı projede farklı sorumluluklar üstlenerek katkıda bulundular.

Semih Gümüş, eleştiri ve öykü alanlarında, edebiyatımızın büyük ustalarının güçlü soluğunu, engin ve kucaklayan görüşünü günümüze taşıyan ender adlardan. Kendisi, kitabı yayına hazırlayan editörümüz Müren Beykan’la mükemmel bir işbirliği içinde çalıştı. İkisi aylarca birlikte nice ayrıntıyı tartıştılar; nice görünmez, bilinmez noktayı yakalayıp yeniden yeniden silbaştan yaptılar. Kısacası Gümüş de, Beykan da gençlik, okuma ve edebiyat üçgeninde çok önemli bir eşikten daha geçtiler. Bana göre, ülkemizde henüz çok genç bir alan olan gençlik edebiyatı yayıncılığı da bu sayede sıradışı bir atılım yaptı…

Bu derlemenin benzerlerinden çok önemli temel farklılıkları var. Öncelikle, derlemenin ilk kitabı Ahmet Büke, Barış Bıçakçı, Karin Karakaşlı, Sema Kaygusuz gibi son dönem genç öykücülerimizin eserlerinden; ikinci kitabıysa Memduh Şevket Esendal’dan Sevgi Soysal’a, genç yazarları etkileyen ustaların öykülerinden derlendi. İkincisi; öyküler, 12-17 yaş ergenlerin merak/eğilim noktaları ve okuma hızları göz önünde bulundurularak sıralandı. Böylelikle gençlere, edebiyat okumanın korkulacak ya da sıkıcı bir eylem olmadığını, tam tersine iyi hissettiren ve yenileyen, yapıcı bir etkisi olduğunu deneyimleme fırsatı yaratıldı.

Birinci cildine Tomris Uyar’ın “Dikkat! Kırılacak Eşya” öyküsünün, ikinci cildineyse Sevgi Soysal’ın unutulmaz “Ay’ı Boyamak” öyküsünün adını verdiği kitaplar bütünüyle genç bir bakışla biçimlendirildi. Kitabın tasarımı, kapaktan iç düzene ve metin karakterlerine dek gençlerin dikkatini çekecek, onları öykülerle yakınlık kurmaya davet edecek özellikte kurgulandı.

Kitabın girişindeki Semih Gümüş imzalı Sunuş yazısı, insan yaşamında öykünün önemi ve işlevi üzerine bugüne dek yazılmış en yetkin metinlerden. Yalnızca gençlerin değil, herkesin her zaman okumaktan zevk alacağı sıcacık bir hatırlatma notu gibi. Sondaki yaşamöyküleri bölümünde, kitapta öyküleriyle yer alan 20 yazarın fotoğraflarının yanı sıra edebiyat verimlerini, varsa ödüllerini belgeleyen tanıtımları bulunuyor.

Semih Gümüş Sunuş yazısında, “Öykü, ayrıntılarla beslenen düşünme işlevini üst düzeylere çıkarır. Çok öykü okuyan, çok düşünür,” diyor. Öykü okumaya hepimizin çok ihtiyacı var…


Yeni öğretim yılına henüz başlayan tatil vurgunu öğrenciler için kitap önerilerim:

Okuldan nefret ettiğini sananlar için 35 Kilo Tembel Teneke.

Ergenlik heyecanlarının arasında bir de sınav stresiyle başetmeye çalışanlar için Kolaysa Ağlama.

Gülmekten katılmak isteyenler için Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık dizisinin ilk kitabı Ejderhanı Nasıl Eğitirsin ile ikinci kitabı Nasıl Korsan Olursun.

İnsanların oturduğu türlü biçimde evleri merak eden küçükler için okumalı boyama kitabı, Evler.

İnsanlarla hayvanların mükemmel bir uyumla bir arada yaşayabileceklerini anlatan öyküler için Muhteşem İkili.

Scroll to Top
Scroll to Top