2014-2015 eğitim öğretim yılı için dilekler

Yeni eğitim öğretim yılına öğrenciler değil, yetişkin dünya başlıyor aslında. Çocukların, gençlerin gündelik ritmi, var oluşu, yaşama nedeni; zaten merak etmek, öğrenmek, bilmek değil mi? Bu “işi” epey önce yaptığını sanan biz yetişkinler için durum tam tersi oysa. Çoğu konuda artık öğrenmiyor, gözlemlemiyor, üstelik hızla unutuyor, vazgeçiyoruz.

Eğitim kurumlarımız yepyeni ve ağır sorunlarla kapılarını bir kez daha açıyor. Başımıza gelen her ne olursa olsun, 2014-2015 eğitim öğretim yılının başarısı, öğretmen, veli, akraba, konu komşu, kısacası cümle yetişkinin çocuklardan, gençlerden neyi, ne kadar öğreneceğine bağlı. Onlarla birlikte bir yıl daha nasıl yürüyeceğimize; onlara sevgiden, saygıdan, adaletten, bellekten söz ederek, illaki gelecek umudunu çoğaltarak nasıl yaşayacağımıza bağlı.

Bu yıl yetişkinlerin ev ödevi daha ağır. Yeni sezon için çok dileğim olmasının nedeni de bundan. Dolayısıyla dileklerim, başta öğretmenler ve eğitim yöneticileri olmak üzere tüm yetişkin dünya için:

* Her durumda öncelikle iyi niyetli ve iletişimden yana davranmayı dilerim.

* Öğrencinin bireysel hak ve özgürlüklerine özenle önem vermeyi dilerim.

* Her nedenle ve her koşulda ayrımcılık yapmamayı dilerim.

* Önyargılardan arınmayı; farklı yaşamların, seçimlerin, düşüncelerin, inançların bir arada var olabildiği özgür ortamlar yaratmayı dilerim.

* Yasaların, kuralların insanlar tarafından yorumlanarak uygulandığını unutmamayı; dinlemeyi, anlamayı, öncelikle empati kurabilmeyi dilerim.

* Öğrencilerden, sorularımıza “doğru” cevaplar vermesini beklemek yerine, onların bize sürekli “zor” sorular sormasına neden olabilmeyi dilerim.

* Her yıldan daha çok çalışmayı, öğrencilere her anlamda kılavuzluk edebilmek için daha çok donanmayı dilerim.

* Bilgiyi, sanatı koşulsuz ve önyargısızca izlemeyi, aktarmayı, paylaşmayı, özendirmeyi dilerim.

* Edebiyatı kendimize de, öğrencimize de bir yaşam rehberi olarak, elemeden, seçmeden sunmayı dilerim.

* Kişisel çıkarları ve hırsları dizginlemeyi, her durumda öncelikle öğrencilerden yana olabilmeyi dilerim.

* Elimizde, avucumuzda olanı, ihtiyacı olanla karşılık beklemeden paylaşabilecek duygusal zenginliği dilerim.

* Ülkenin bin bir derdine çareler üretmek için cesaret, azim, dayanışma ve sabır dilerim.

* Her gece yastığa başımızı koyduğumuzda vicdanımızla hesaplaşmayı ve bu hesaplaşmadan alnımızın akıyla çıkmayı dilerim.

Dilekleri gerçek kılmanın biricik koşulu, akıl ve beden sağlığımızın yerinde olması. Dilerim, iyilikler bizimle olur; bütün dilekler, öğrencileriniz, iş arkadaşlarınız, aileleriniz ve velileriniz için gerçek olur. Türkiye mutlu, umutlu, hayat bayram olur.

2014-2015, sağlıkla ve yaşama sevinciyle geçsin dilerim.

Mine Soysal

Scroll to Top
Scroll to Top