Bizden Haberler

Behiç Ak’tan 50 baskıya ulaşan bir kitap! Güneşi Bile Tamir Eden Adam

Uluslararası üne sahip sanatçı Behiç Ak’ın, milyonlarca çocuğun severek okuduğu 10 kitaplık Gülümseten Öyküler dizisi ilkokul çocuklarının gözdesi olmaya devam ediyor. Dizinin ilk kitabı olan Güneşi Bile Tamir Eden Adam, 50 baskıya ulaştı.

Bugüne kadar 150.000 kopya basılarak yüz binlerce okurla buluşan bu ilginç öykü, bazen çılgınlığa varan bazen de sahip olduklarımızın değerini tümüyle unutturan aşırı tüketim eğilimlerini anlatıyor. Çocuklar, geçmişe saygı duyarak yenilenmenin ve değişebilmenin ipuçlarıyla dolu bu neşeli kitabı çok seviyorlar. Usta sanatçı kendine özgü mizahi üslubuyla kaleme aldığı öyküsünü karikatür tadında renkli resimlerle destekliyor.

Çocuk edebiyatımızda sıradışı bir yere sahip olan “Gülümseten Öyküler” dizisi,  pek çok  sosyal konuyu ve güncel tartışmayı öyküleştiriyor; gözlem yapmanın, bireysel keşiflerin ve hayal gücünün değerini düşündürüyor. Yaşamı değişik açılardan algılayabilme ve anlamanın önemini işleyen dizi, mahalle yaşamından tüketim çılgınlığına, kentleşmeden doğal hayata, tiyatrodan internete, mesleklerden iletişime dek hayata ve doğaya ilişkin güncel temaları ele alıyor, her yaştan okura göz kırpıyor.

Japonya’da on binlerce çocuk tarafından okunan, oyunları Avrupa’da sergilenen, kitaplarıyla birçok ülkede tanınan yazar, sanatçı, düşünce insanı Behiç Ak, yazıp resimlediği renkli kitapları ve çocukların zekâsını parlatan mizahi üslubuyla büyük küçük herkesin belleğinde iz bıraktı. Mimarlık öğrenimi gören Behiç Ak, 1982’den beri Cumhuriyet gazetesinde bant karikatür çiziyor. “Tombiş Kitaplar” ve “Gülümseten Öyküler” gibi dizilerinin yanı sıra ödüllü çocuk romanlarıyla her yaştan okuru etkiliyor.

“Gülümseten Öyküler” dizisinin editörü Müren Beykan’dan:

Resimli kitaplar, üstelik yaşam üzerine sonsuzca düşünme olanağı sunan kitaplar deyince akla ilk gelen, Behiç Ak kitaplarıdır çoğu kez. Her yaşa yazabilen, çok yönlü bir mizah ustası, bir düşünür Behiç Ak. Onun kitaplarını hepimiz gülümseyerek ama katmanlı öykülerinin tadını sindire sindire, pürdikkat okuruz. “Gülümseten Öyküler” dizisinin lokomotifi “Güneşi Bile Tamir Eden Adam” da öyle. Yaşadığı mahallede akla gelebilecek her eşyayı tamir edebilen ama iş duygulara gelince durakalan Kadir Bey, düşlerimizden fırlamış “gerçek” bir kahramandır. Onun hayretlere düşüren becerisi nedense çok doğal gelir bize. Bu büyülü algıyı yaratan, dünyayı mizahla irdeleyen Behiç Ak’ın tükenmez yaratıcılığıdır.

Scroll to Top
Scroll to Top