Eğitimde Edebiyat Seminerleri

4. Eğitimde Edebiyat Semineri

12 Mayıs 2012, İTÜ Geliştirme Vakfı Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu

ees4-bant

 

 

 

 


Seminerin ardından…

12 Mayıs’ta İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın katkılarıyla dördüncü kez düzenlenen Günışığı Kitaplığı Eğitimde Edebiyat Semineri’ne, değişik illerden çok sayıda eğitimci katıldı.

ees4-012 Mayıs’ta İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın katkılarıyla dördüncü kez düzenlenen Günışığı Kitaplığı Eğitimde Edebiyat Semineri’ne, değişik illerden çok sayıda eğitimci katıldı. Akademisyen, yazar Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in oturumuyla başlayan tamgünlük seminer, usta oyuncu, yazar Ali Poyrazoğlu’nun akıllara kazınan konuşmasıyla sona erdi. Poyrazoğlu konuşmasında kendisine “nerelisin” diye sorduklarında, “Ben Türkçeli’yim, ben Türkçe’de yaşıyorum!” diye cevap verdiğini anlatarak, anadilin önemine işaret etti. Poyrazoğlu, her bireyin dünyaya sanatçı olarak geldiğini, ama o sanatçıyı ortaya çıkarıp çıkarmamanın, tamamen bireyin ve eğitimin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

2011’de Yılın En İyi Yayınevi Ödülü’ne değer görülen Günışığı Kitaplığı’nın, sosyal sorumluluk bilinciyle düzenlediği seminerde edebiyat okumaları ve felsefi düşüncenin paralelliği, çocuklara tanınması gereken soru sorma ve yorum yapma özgürlüğü, bilginin yaratıcı bilgiye dönüştürülmesi ve zihin dilini iyi yönetmek gibi önemli konular işlendi; yaratıcı okuma uygulamaları ve sonuçları değerlendirildi. Seminere farklı branşlardan 193 öğretmen, okul ve halk kütüphanecisi, eğitim yöneticileriyle akademisyenler katıldı.

ANA OTURUMLAR

Ana oturum özetleri için tıklayın.

ees4-01 ees4-02Semineri yöneten Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni, yazar Mine Soysal açış konuşmasında Eğitimde Edebiyat Seminerleri’ni harekete geçiren 5. Ulusal Yayın Kongresi kararlarını hatırlattı. Eğitimde edebiyat okumalarına ilişkin paylaşılan birikimin hem eğitim hem de yayıncılık yolunu nasıl aydınlattığına, nitelikli ve çağdaş edebiyatın okullarda yayılmasına nasıl katkıda bulunduğuna değindi. Soysal’dan sonra söz alan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Genel Müdür Yard. Doç. Dr. Nilgün Uluser İnan, çocuğu toplumsal yaşama hazırlamada kitapların ve edebiyatın önemini vurguladı.

ees4-03Seminerin ilk konuşmacısı, Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Kurucusu ve Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken’di. Eğitim, edebiyat ve felsefe arasındaki köprüleri farklı açılardan ele alan Çotuksöken, öğretmenin bir buluşturucu, rehber ve kolaylaştırıcı rolü oynaması gerektiğini; bunun felsefi bir çabayla mümkün olabildiğini belirtti. “Felsefe de, edebiyat da birer kaldıraçtır; kendi özgürlüğümüzü hissedebildiğimiz oranda başkalarının özgürlüğüne saygı duyarız,” diye vurguladı.

ees4-07“İlköğretimde ve Lisede Şiir Paylaşmak” üzerine konuşan çok ödüllü şair, edebiyat öğretmeni Müslim Çelik, çocukların ve gençlerin, edebiyatın çok özel bir türü olan şiirle nasıl yakınlaşabileceğini anlattı. Bilime dair her türlü konunun ancak edebiyat, sanat ve felsefenin lokomotifinde ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Çelik, nereye gittiğini az çok kestirebilen, özgürlüğünü seven bir çocuk ya da gencin tektipleşmeye karşı çıkacağına işaret etti.

ees4-11“Edebiyat Okuyarak ve Okutarak Yaşamı Nitelikli Kılmak” üzerine etkileyici bir konuşma yapan akademisyen, yazar Karin Karakaşlı, sürekli söylenegelen “kitap çok yararlıdır” deyişini eleştirdi ve doğru kitabın, doğru okurla, doğru zamanda buluşmasının önemini vurguladı. Yaşamından ve yazarlık deneyiminden yola çıkan Karakaşlı, güzel bir dünya kurma kudretini uyandırmaya en meyilli alanın çocuk edebiyatı olduğunu söyledi.

EES4-15Seminerin son konuşmacısı, tiyatro dünyasının usta ismi Ali Poyrazoğlu’ydu. Yazdığı, sahnelediği ve çevirdiği sayısız oyunun yanında denemeleri, öyküleri ve çocuklar için hazırladığı oyun derlemesiyle tanıdığımız Poyrazoğlu konuşmasına, yaşamın her ânında sanat ve edebiyat olmasın diye uğraşan, politika üreten bir ülkede yaşadığımızı hatırlatarak başladı. Esprili üslubuyla katılımcıları zaman zaman gülmekten kırıp geçiren Poyrazoğlu, hayal gücüyle yoğurulmamış hiçbir bilginin yaratıcı bilgiye dönüşemeyeceğini, çocuğu boşluğa sürükleyeceğini dile getirdi. Edebiyat ve tiyatro eğitiminin, anadiliyle iyi ilişki içinde bireyler yetiştirmedeki öneminin altını çizdi. “Ben Türkçeli’yim, ben Türkçe’de yaşıyorum!” diyen Poyrazoğlu, ancak zihin dilini iyi yöneten insanların, vücut dilinin başarılı olabileceğini vurguladı. Poyrazoğlu, her bireyin dünyaya sanatçı olarak geldiğini, ama o sanatçıyı ortaya çıkarıp çıkarmamanın, tamamen bireyin ve eğitimin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Ana oturum özetleri için tıklayın.

UYGULAMA SUNUMLARI

12 Mayıs’ta İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nın katkılarıyla gerçekleşen Günışığı Kitaplığı Eğitimde Edebiyat Semineri’nde, yaratıcı okuma sunumlarının da önemli bir yeri vardı. İstanbul, İzmir ve Bursa’daki dört okuldan gelen öğretmenler, öğrencileriyle sürdürdükleri okuma projelerini, kitapların seçilme nedenlerini, ne sürede, hangi yöntemle okunduğunu, okuma sonrası yaratıcı düşünme ve sorgulama sürecini, kitaptan yola çıkarak üretilen çalışmaları, sonuçları ve değerlendirmelerini meslektaşlarıyla paylaştılar.

Seminerde ilköğretim birinci kademe için, İzmir SEV İlköğretim Okulu’ndan Müjdat Ataman “Bir Kitabı Okurken Yaşamak: Konuşmak Yok! ”; VKV Koç Özel İlköğretim Okulu’ndan Sevgin Emrem ve Beste Çelikbaş ise “Hayaletli Gölün Çocukları ile Etkin Okuma Çalışması” adlı uygulamaları sundular. Beşinci sınıftan altıncı sınıfa geçişte uygulanan “Kim Takar Salatalık Kral’ı ile Yaratıcı Okuma” sunumunu ev sahibi olan İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’ndan Seda Kesanbilici aktardı. Özel Bursa Bahçeşehir İlköğretim Okulu’ndan Meral Zafer’in, “6 Yıl Tam Pansiyon ile Okumada Üçüncü Boyut” başlıklı sunumunda anlattığı uygulamaysa ikinci kademeye yönelikti.

Günışığı Kitaplığı Eğitimde Edebiyat Seminerleri, her yarıyılda farklı içeriklerle ve farklı kurumların işbirliğiyle düzenlenerek sürüyor. Yeni öğrenim yılında düzenlenecek seminerin tarihi ve programı çok yakında duyurulacak.

PROGRAM

08:30 Kayıt ve ikram

09:30 Açılış

09:45 Felsefe ve Edebiyat Neden İç İçedir, Neden Önemlidir?
Betül Çotuksöken, Prof. Dr.

10:30 Uygulama Sunumu
Meral Zafer, Özel Bursa Bahçeşehir İlköğretim Okulu
6 Yıl Tam Pansiyon ile Okumada Üçüncü Boyut

11:00 Kahve molası

11:20 Uygulama Sunumu
Sevgin Emrem, Beste Çelikbaş
, VKV Koç Özel İlköğretim Okulu
Hayaletli Gölün Çocukları ile Etkin Okuma Çalışması

11:50 İlköğretimde ve Lisede Şiir Paylaşmak
Müslim Çelik

12:25 Öğle yemeği

13:45 Uygulama Sunumu
Seda Kesanbilici, İTÜ Geliştirme Vakfı Özel Dr. Natuk Birkan İlköğretim Okulu
Kim Takar Salatalık Kral’ı ile Yaratıcı Okuma

14:15 Edebiyat Okuyarak ve Okutarak Yaşamı Nitelikli Kılmak
Karin Karakaşlı

14:55 Kahve molası

15:15 Uygulama Sunumu
Özlem Altay Yücesoy, Dr. Müjdat Ataman, Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu
Bir Kitabı Okurken Yaşamak: Konuşmak Yok!

15:45 Yaşamın Her Anında Sanat ve Edebiyat
Ali Poyrazoğlu

16:25 Kapanış

Scroll to Top
Scroll to Top