Eğitimde Edebiyat Seminerleri

2. Eğitimde Edebiyat Semineri

19 Mart 2011, FMV Özel Ayazağa İlköğretim Okulu

ees2-bant

 

 

 

 


Seminerin ardından…

Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatı yayıncısı Günışığı Kitaplığı ile FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu’nun katkılarıyla düzenlenen Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin ikincisi 19 Mart 2011’de yüksek katılımla gerçekleşti!

Öğretmenlerin çocuk ve gençlik edebiyatı hakkında bilgilenmesi yoluyla, okuma kültürümüzün gelişmesi amacıyla düzenlenenen Günışığı Kitaplığı Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin ikincisi, 19 Mart, Cumartesi günü, FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu’nda, aralarında Türkiye’nin birçok ilinden özel ve devlet okulu öğretmenleriyle, kütüphaneci ve akademisyenlerin de bulunduğu 160 katılımcıyla gerçekleşti. Öğretmenleri, edebiyatı eğitimde çağdaş ve etkili uygulamalarla kullanmaya davet eden seminerlerde, çocuk ve gençlik edebiyatı, okuma kültürü, kitap seçimi, çocuğun/gencin edebiyatla buluşması ve yaratıcı okuma uygulamaları gibi birçok konuda çağdaş yaklaşımlar paylaşıldı.

Semineri yöneten Günışığı Kitaplığı Genel Yayın yönetmeni, yazar Mine Soysal, yaptığı açış konuşmasında, Eğitimde Edebiyat Seminerleri’ni kurumsal bir sorumlulukla projelendirdiklerini; gelecekte farklı okullar, farklı konuşmacılar ve içeriklerle bu seminerleri kararlılıkla sürdüreceklerini ve yeni programlara ilişkin her türlü bilginin Günışığı Kitaplığı web sitesinden takip edilebileceğini belirtti.

Seminerlerin ilki, Prof. Dr. Necdet Neydim’in “Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Genel Bir Bakış” adlı sunumuydu. Bu özel alanın dünyadaki ve ülkemizdeki gelişimini özetleyen Neydim, çocuklar ve gençler için seçilen metinlerin alt okumaları üzerinde durdu. Ardından düzenlenen Eşzamanlı Uygulama Sunumları’nın ilkinde, odak alınan konu felsefeydi. Özel Koç İlköğretim Okulu’ndan Vahide Erkan, “Yaratıcı Okuma ve Atölye Çalışması: Adalet ve Haksızlık” başlıklı sunumuyla; FMV Özel Ayazağa Işık İlkoğretim Okulu’ndan Sennur Karanlık ise, “Kitaplarla Felsefi Sorgulamaya Geçiş Atölye Çalışması” adlı sunumuyla, dinleyicilerin karşısındaydılar.

Günün ilk yarısı, kütüphaneci yazar Suzan Geridönmez’le, Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal’ın sohbet eşliğinde gerçekleşen “Öğretmen ve Kütüphaneci İçin Yaratıcı Okuma Uygulamaları” adlı söyleşileriyle sona erdi. İkinci yarı, Özel MEF İlköğretim Okulu’ndan Suzan Balıkçıoğlu, Semih Daydaş, Fatih Bulat, Cüneyt Gültakın’ın “Etik Değerler Eğitiminde Edebiyat Ürünlerinin Kullanımı: Ay Denizle Buluşunca”; FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu’ndan Sennur Karanlık ise, “Kitaplarla Felsefi Sorgulamaya Geçiş Atölye Çalışması” adlı sunumuyla, dinleyicilerin karşısındaydılar.

Eğitimde Edebiyat Seminerleri’nin ikincisi, eleştirmen, yazar, yayıncı Semih Gümüş’ün, edebiyat yayıncılığı üzerine pek çok somut konuya ilişkin can alıcı soruların gündeme gelmesini sağlayan; edebiyatın, zamana karşı yıpranmazlığını ortaya koyan önemli örnekleri üzerine gerçekleştirdiği “Edebiyatın İşlevi, Okuma İhtiyacı ve Eğitime Yansıması” adlı konuşmasıyla sona erdi.

Seminerlerden bazı görüntüler:


PROGRAM

Seminer Yönetimi MİNE SOYSAL

09:00 Kayıt

09:45 Açılış

10:00 Çocuk ve Gençlik Edebiyatına Genel Bir Bakış
Yrd. Doç. Dr. Necdet Neydim

10:45 Kahve molası

11:15 Eşzamanlı Uygulama Sunumu
FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu
– Kitaplarla Felsefi Sorgulamaya Geçiş Atölye Çalışması
Özel KOÇ İlköğretim Okulu
– Yaratıcı Okuma ve Atölye Çalışması, Adalet ve Haksızlık

11:45 Kahve molası

12:00 Öğretmen ve Kütüphaneci İçin Yaratıcı Okuma Uygulamaları
Suzan Geridönmez

12:45 Öğle yemeği

13:30 Eşzamanlı Uygulama Sunumları
Özel MEF İlköğretim Okulu
– Etik Değerler Eğitiminde Edebiyat Ürünlerinin Kullanımı,
Ay Denizle Buluşunca
FMV Özel Ayazağa Işık İlköğretim Okulu
– Kişisel Becerilerin Gelişiminde Edebiyat Kitaplarının Kullanımı:
Beni İkna Et Projesi

14:15 Edebiyatın İşlevi, Okuma İhtiyacı ve Eğitime Yansıması
Semih Gümüş

15:30 Kapanış

Scroll to Top
Scroll to Top