Eğitimde Edebiyat Seminerleri

Fırtına kuşları gibi öğretmenler…

29 Şubat 2020, FMV Nişantaşı Işık Ortaokulu

13. Eğitimde Edebiyat Semineri’nin kapanışında konuşan usta oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, çokyönlü sanat yolculuğundan süzdüğü deneyimiyle eğitimcilere seslendi. Öğretmenlik mesleğinin hem kendi hikâyesinde hem de toplumda bıraktığı izler üzerine çokrenkli bir konuşma yapan sanatçı, “Fırtına kuşları, açık denizlerde hiçbir yere konmadan çok uzun uçabilen kuşlardır. Eğitimi denize, öğretmenleri de fırtına kuşlarına benzetirim. Aşağıda ne kadar sığlık ya da derinlik olursa olsun, yukarıda mutlaka ne yapacağını bilen bir öğretmen vardır,” dedi.

Günışığı Kitaplığı’nın 13. Eğitimde Edebiyat Semineri, 29 Şubat’ta FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğinde düzenlendi. Gelenekselleşen seminere bu yıl 45’ten fazla il ve ilçeden, 600’ü aşkın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı.

Sevilen sanatçı Ahmet Mümtaz Taylan, öğrencilikten sanat hayatına uzanan yoldaki en unutulmaz anılarını izleyicilerle paylaşırken, “Eğitime güvenmem, çünkü güdümlü bir iştir. Ama öğretmen öyle değildir. Bu oyunu bozsa bozsa öğretmen bozabilir. Soru soran, merak eden ve eleştiren gençleri ancak bir öğretmen yetiştirebilir,” ifadesini kullandı. Taylan, eğitimcilere, farklılıklara saygı gösteren ve bunu koruyan bir fırtına kuşu olmaları yönünde önerilerde bulundu.

Çocuk ve gençlik edebiyatımızın öncü isimlerinden Gülten Dayıoğlu, “Öğretmenlikten Edebiyata Bir Ömür” başlıklı unutulmaz konuşmasıyla günün açılışını yaptı. Yarım asrı aşkın yazarlık verimiyle, öğretmenlikten edebiyata uzanan birikiminin izdüşümlerini paylaşan Dayıoğlu’nun, “Sorunları algılama ve çözüm üretme bilincimiz, nitelikli kitaplarla gelişiyor. Nitelikli kitaplar, yaşam koçumuzdur,” sözleri belleklerde iz bıraktı. Usta yazar, topluma değer katan sıradışı insanlar yetiştirmenin hedeflenmesi gerektiğini belirtti.

Editör-yazar işbirliği

Çocuk edebiyatımızın çok okunan yazarlarından Behiç Ak, editörü Müren Beykan’la yeni kuşakların okuma denklemi üzerine söyleşti. Usta sanatçı Behiç Ak, “Çocuk edebiyatının sanatsal bir tür olarak kabul edilmesi zaman aldı, yetişkin edebiyatı hep daha ön plandaydı. Bu önyargı zamanla kırıldı. Günümüzde yetişkin edebiyatı ve çocuk edebiyatı birbiriyle yarışır durumda,” dedi. Deneyimli yayıncı Beykan, “Editör, yazara bir şeyleri hatırlatabilir, ama aslolan yazardır. Öte yandan iyi bir editör de yazar için güvencedir. Kaotik bir edebi metnin, bütünlüğü bozulmadan yayımlanması iyi bir editöre bağlıdır,” diyerek editör-yazar işbirliğinin önemini vurguladı. Beykan, proje başkanı olduğu Zeynep Cemali Öykü Yarışması hakkında da önemli bilgiler paylaştı ve son başvuru tarihi olan 20 Mayıs’ı eğitimcilere hatırlattı.

Mine Soysal, İshak Reyna ve Burcu Aktaş’ı bir araya getiren bir başka söyleşide, edebiyat kitaplarının incelenmesi, seçimi ve okura ulaşması konusunda eğitimcileri kolaylayacak ipuçları tartışıldı. Yazar, yayıncı Mine Soysal, “Özgür düşünceyi yerle bir etmeyi amaçlayan sansürün asıl işlevi, bir azınlığın çıkarını korumaktır. Buna kişisel rıza göstermekse otosansürü yaratır,” ifadesiyle dikkati çekerken; editör, akademisyen İshak Reyna, okurun kitabı ön kapağından çok künyesine bakarak incelemesinin, ilk tanışma sürecinde kendi okuma haritasını oluşturabileceğinden söz etti. Yazar, eleştirmen, yayıncı Burcu Aktaş ise, “Edebiyat, kendimizi, dünyamızı ve bilmediklerimizi keşfetmemizi sağlayan bir araçtır. Bir şeyleri red ya da kabul etmeyi ilk kez çocuk kitaplarıyla deneyimleriz,” sözleriyle çocuklukta yapılan okumaların büyük etkisinin altını çizdi.

Bir okur olarak öğretmen…

Ülkemizin, önde gelen Türkçe eğitim uzmanlarından, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nermin Yazıcı, öğretmenin bir okur olarak edebiyatla arasındaki etkileşim evrenini dillendirdi. “Birini severken, ona göç edersiniz. Sevmek, birinin yararına, onun serpilip gelişebileceği bir mekân yaratmaktır. Ben sadece doğurduğumu seviyorum dersek, bu ciddi bir sorundur,” diyen Yazıcı, eğitimcilerin bu sevgi göçünü gerçekleştirebilecek fırsata sahip olduğunun altını çizdi.

Seminerin “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” bölümünde Tokat, Mudanya, İzmir ve İstanbul’dan dört öğretmen, öğrencileriyle bu yıl gerçekleştirdikleri uygulamalarını meslektaşlarına sundu. Öğrencilerinin okudukları kitaplardan yola çıkarak ürettikleri yaratıcı çalışmaları örneklediler.

Zamanda Yolculuk: 5 Çocuk 5 İstanbul – Özge Çetin, Nişantaşı, FMV Işık İlkokulu
Karakargalar ve Maya’nın Ağacı – Selda Göktuna, Mudanya, İkbal Betül Ali İhsan Çilingiroğlu Ortaokulu
Ege’de Yürüyen Kentler – Reyhan Özmen, İzmir, İzmir Özel Türk Koleji
Kat Köyü’nden Burgazada’ya Çiko’nun Seçimi – Zeynel Özbalçık, Tokat, Kat Şehit Yalçın Öztürk İlkokulu

Seminerin tüm içeriğini keciedebiyat.com adresinden ücretsiz okuyabilirsiniz.

PROGRAM

08.30 Kayıt ve ikram

09.30 Açılış

09.45 GÜLTEN DAYIOĞLU Öğretmenlikten Edebiyata Bir Ömür

10.05 Prof. Dr. NERMİN YAZICI Eğitimcinin Okuma Ödevi

10.30 Yaratıcı Okuma Uygulamaları
Zamanda Yolculuk: 5 Çocuk 5 İstanbul
ÖZGE ÇETİN, FMV Işık İlkokulu
Karakargalar ve Maya’nın Ağacı
SELDA GÖKTUNA, İkbal Betül Ali İhsan Çilingiroğlu Ortaokulu, Mudanya

11.10 Kahve molası

11.35 Yaratıcı Okuma Uygulamaları
Ege’de Yürüyen Kentler
REYHAN ÖZMEN, İzmir Özel Türk Koleji
Kat Köyü’nden Burgazada’ya Çiko’nun Seçimi
ZEYNEL ÖZBALÇIK, Kat Şehit Yalçın Öztürk İlkokulu, Tokat

12.15 BEHİÇ AK, MÜREN BEYKAN Yeni Kuşakların Okuma Denklemi

13.00 Öğle yemeği

14.00 MİNE SOYSAL, İSHAK REYNA, BURCU AKTAŞ Edebiyat Kitaplarını İncelerken…

15.00 AHMET MÜMTAZ TAYLAN Anlatmaktan ve Anlamaktan Vazgeçmemek

Scroll to Top
Scroll to Top