Eğitimde Edebiyat Seminerleri

Edebiyat bugünü yarında tartışır.

4 Mart 2017, FMV Nişantaşı Işık Ortaokulu

Çocuk ve gençlik edebiyatının uzman yayınevi Günışığı Kitaplığı’nın düzenlediği 10. Eğitimde Edebiyat Semineri, 4 Mart’ta yoğun bir katılımla gerçekleşti. FMV Işık Ortaokulu’nun ev sahipliğini üstlendiği seminere 30’a yakın ilden, 500’ü aşkın öğretmen, eğitim yöneticisi, kütüphaneci ve akademisyen katıldı.

behçet-çelik

Çağdaş edebiyatımızın önemli öykücülerinden Behçet Çelik, seminerin kapanışında yaptığı konuşmada, her yaştan okura dokunan yazarlık verimi ve avukatlık mesleğinden süzdüğü birikimle çocuğun ve gencin edebiyat hakkını farklı yönleriyle ele aldı. Bir hakkın gereklerinin yerine getirilebilmesi için herkese görevler düştüğünün altını çizen yazar, “Bireyin yaşam hakkı vardır, bunu korumak devletin görevidir mesela. Çocuğun edebiyat hakkı da yetişkinlere ödevler yüklüyor. Bunlardan biri de onları ‘eğitici’ edebiyattan korumak,” ifadesini kullandı. Çelik, konuşmasını, “Kitap okumak bir kaçış gibi algılanır, oysa tam tersine, edebiyat okuru, farkında olmadan kendisini kovalar,” cümlesiyle sonlandırdı.

necdet-neydimÇocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki kuramsal çalışmalarıyla da tanınan akademisyen, çevirmen, yazar Doç. Dr. Necdet Neydim, “Zor Zamanlarda Edebiyat” başlıklı konuşmasında, ayrımcılık, nefret söylemi, göç, ölüm gibi zor konuların edebiyat yoluyla işlenmesinin önemini anlattı. Zor zamanların en sorunlu noktasının iletişim olduğuna dikkat çeken Neydim, “Edebiyat, eczaneden aldığınız bir ilaç değildir. Ona sorun çözücü olarak bakmak yanlıştır. Edebiyat iletişimdir ve anlatmak istediklerimizi, anlatmış olandan dinlemektir. Edebiyat bugünü yarında tartışır,” vurgusunu yaptı.

kutlukhankutlu

“Harry Potter” dizisinin çevirmenlerinden, medya yazarı Kutlukhan Kutlu’nun “Çocuklar Ejderhalardan Neden Korkmaz?” başlıklı konuşması, günün en ilgi çeken oturumlarından biriydi. Edebiyatın insana dev aynaları tuttuğunu ifade eden Kutlu, çocukların severek okumasına karşın çoğu yetişkinin mesafeli yaklaştığı fantastik edebiyatın aslında bu konuda ne kadar donanımlı olduğunu işaret etti: “İmkânsız şeylerden esinlenmeyen insanlar sadece sıkıcı olmakla kalmazlar, aynı zamanda kısır zihinler de olurlar. O yüzden sadece, bırakınız okusunlar, demiyorum; teşvik edin okusunlar.”

sevengül-sönmezSait Faik ve Sabahattin Ali gibi birçok usta yazarın kitaplarının editörü Sevengül Sönmez, öğretmenlik yıllarının deneyimiyle harmanladığı sunumunda, okulların, mevcut olanaklarından yararlanarak nasıl birer edebiyat mekânına dönüştürülebileceğini örneklerle aktardı. Sönmez, öğrencilerin sevdikleri bir kitap ya da yazar hakkında, sanal ortamda alanlar kurgulayabileceklerini ve bu gibi uygulamaların yeni bir “eğitimde edebiyat” algısı oluşturabileceğini belirtti.

Seminerin “Yaratıcı Okuma Uygulamaları” bölümünde, Denizli, İstanbul ve Mersin’den öğretmenler, öğrencileriyle sürdürdükleri yaratıcı okuma uygulamalarını sundular. Kitap seçimi, okuma süreci ve uygulama adımlarına dek öğrencileri edebiyatla buluşturacak, pratik yöntemler ve kazanımlar aktarıldı, yeni ve etkili yollar örneklendi. Galatasaray Lisesi öğrencisi Bilge Arslan, 2012 yılında dereceye girdiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın bıraktığı izleri ve yaşamını nasıl yönlendirdiğini paylaşarak, yarışmaya dikkat çekti. 6, 7, 8. sınıfların katılabildiği yarışmanın 2017 başvuruları için son günün 23 Mayıs olduğu hatırlatıldı.

Engeller Arasında, Gökkuşağı YazıNeslihan Tırlı, FMV Işık Ortaokulu
Şiirlerim İki Gözüm Üzümüm Benim – Ayşe Caner, Denizli Özel PEV Okulları
Keşiflerle Dolu Sırlar YoluRahime Keskin, Özel Çekmeköy Modafen Ortaokulu
Berk Mucit Oldu! Şimdi Sıra Hangimizde? – Saadet Tabakçı, Mersin İstiklal İlkokulu

you-1  you-2  you-3  you-4bilgearslan

20. yüzyıl edebiyatımızın en önemli yazarlarından kabul edilen ve günün kapanış konuşmasını yapması planlanan Adalet Ağaoğlu, sağlık sorunları nedeniyle seminere katılamadı.

Onuncu seminerin tüm içeriği, e-dergi Keçi‘nin YAZ 2017 sayısı Haziran’da yayınlanacak. Keçi edebiyat dergisi, keciedebiyat.com adresinden ücretsiz okunabiliyor.

 

Basın Bülteni için…


PROGRAM

08.30 Kayıt ve ikram

09.30 Açılış

09.45 Doç. Dr. Necdet Neydim, Zor Zamanlarda Edebiyat

10.15 Yaratıcı Okuma Uygulamaları
Neslihan Tırlı, FMV Işık Ortaokulu – Engeller Arasında, Gökkuşağı Yazı
Ayşe Caner, Denizli Özel PEV Okulları – Şiirlerim İki Gözüm Üzümüm Benim

11.00 Kahve molası

11.20 Yaratıcı Okuma Uygulamaları
Rahime Keskin, Özel Çekmeköy Modafen Ortaokulu – Keşiflerle Dolu Sırlar Yolu
Saadet Tabakçı, Mersin İstiklal İlkokulu – Berk Mucit Oldu! Şimdi Sıra Hangimizde?

12.05 Kutlukhan Kutlu, Çocuklar Ejderhalardan Neden Korkmaz?

12.35 Öğle yemeği

13.45 Behçet Çelik, Çocuğun Edebiyat Hakkı

14.15 Sevengül Sönmez, Okulu Bir Edebiyat Mekânına Dönüştürmek

14.40 Edebiyat Efsanemiz Adalet Ağaoğlu

15.00 Kapanış

Scroll to Top
Scroll to Top