“Anne, içimde bir deniz var benim!”

Nisan deyince, büyük küçük hepimizin içinde hafiften bir 23 Nisan heyecanı kıpırdar hemen. Eğitim yaşamımız boyunca bu özel günün sevinci yüreğimizde yer etmiştir bir kere. Küçükken, tamamen bize ait bir bayram günü, yetişkinliğimizde de küçüklerin, çocuklarımızın neşelendiği bir güzel gündür. Hele yurtdışından gelen çocuklarla 23 Nisan buluşmalarının yapıldığı yıllar, apayrı anı hazineleriydi, kıymetliydi.

Artık, bütün öteki bayramlarda da olduğu gibi, duygu seli yaşanmaz oldu 23 Nisan’larda. Dünyanın kederi, acısı yüreklere oturdu, gündelik politikalar gelenekleri örseledi, hep birlikte bayram kutlama coşkusu neredeyse söndü gitti. Evinde, işinde hâlâ çocuklarla birlikte olabilenler çok şanslı sayılmalı, onlar bayramı hatırlıyor, kutlamalar varsa katılıyor. Bu güzelim bayramı hatırlayıp, biz de kutlayalım burada. Sevinç veren kitaplar paylaşalım.

“Anne içimde bir deniz var:

Üzülünce gözlerime vuruyor,

Sesini duyuyorum göğsümde,

Sevinince.”

Şairliğinin yanı sıra özgürlük savunucusu olarak da tanınan Sennur Sezer’in bu dizeleri nasıl gülümsetiyor, imgeler dünyasına sürükleyiveriyor okurunu. Şiirin gücü bambaşka, gerçeklikle hayal arasında gitgelli bir okyanus… Sezer, Pencereden Bakan Çocuk adlı şiir kitabını (Fom Kitap), bir gün pencereden bakarken gördüğü ve “yüreğindeki uçup başka yerlere gitme isteğini sezdiği” çocuğu düşünerek yazmış. Kitabını okuyan çocukların, özledikleri yerlere şiirleri sayesinde gidebilmesini diliyor. Bu küçücük fıçıcık, içi hazine dolu kitapçığı, usta karikatürist Semih Poroy desenlemiş.

Nisan ayının ruhuna uygun yepyeni bir kitap önerelim: Rüya Bakanlığı. Yeni kurulan bir yayınevinin (Paraşüt Kitap) ilk kitaplarından. Okumaya yeni başlayanlar için Anne Loyer yazmış, Leïla Brient desenlemiş, İlksen Mavituna Türkçeleştirmiş. Üç kafadar, cumhurbaşkanına ulaşıp, ondan “hayal bakanlığı” kurmasını istiyorlar. Gerekçelerini de pek güzel açıklıyorlar: “Biz ışık istiyoruz, renkleri, rüzgârları istiyoruz; biraz hareket, biraz umut istiyoruz.” Yorgun ve yıpranmış cumhurbaşkanı direniyor; “Ama şimdi gerçeklerle uğraşmak gerek. Ekonomiyle, savaşlarla…” diyor. Çocuklar inatçı başkanı ikna edebilecek mi merakı, renkli sayfaları çevirtiyor okura.

Bu güzelim ayda bir maskeli baloya gitmek hoş olmaz mı? Çocukların gözdesi Behiç Ak’ın sevilen kahramanı Tombiş, böyle düşünmüyor ama, şahane bir baloya katılmak istemiyor. Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor (Günışığı Kitaplığı) adlı kitapta Memo, arkadaşı Tombiş’i ikna etmek için dil döküyor. İnatçı Tombiş, “Ben o kadar kocaman ve uzun boyluyum ki, hangi maskeyi takarsam takayım herkes beni hemen tanıyor,” diye neredeyse ağlamaklı. Memo sonunda baloya arkadaşıyla birlikte gidebiliyor mu, çocuklarla birlikte okuyup keşfetmek için harika fırsat.

Eğlenceli bir kitap daha: Berk Operacı Oldu (res. Merve Atılgan, Günışığı Kitaplığı). Kaan Elbingil, çok sevilen Berk Mucit Oldudan sonra bu sefer de Berk’in hiç bilinmeyen bir yönünü keşfettiriyor okuruna. Üst kata taşınan opera sanatçısı apartmana renk katınca, Berk de annesinin onu ritmik jimnastik kursundan, ritmik bir başka kursa sürüklemesinden kurtulacak fırsatı yakalıyor. Tabii, evdeki küçük kardeş küçücük Cem de büyümektedir ve neler neler… İlk kitapta, Berk’in mucit olduğunu düşünen ailesine çok gülmüştük, bu kitapta da yetişkinlerin, çocukları için kaygılanma hallerine gülümsüyoruz. Bu yüzden de bazen kendimizi amma zora sokuyoruz. Her iki Berk kitabı da nisan ayı okumaları için, 2. sınıftan itibaren çocuklara çok keyifli seçenekler. Gülerek kitap okumak isteyen ailelere de özellikle önerilir.

Bir de, 4. sınıftan itibaren okunabilecek, hem eğlendiren hem duygulandıran bir kitabı analım. Harika Tarif, İtalyan yazar Anna Lavatelli’nin, Amazon Nehri’ndeki bir gemide geçen ilginç macerası (çev. Nilüfer Uğur Dalay, Günışığı Kitaplığı). Yetimhanede büyümüş Gaston’un iyi bir aşçı olma serüveninin yanı sıra anne ve babasını araması da sürükleyici… Gaston gibi, çocuklar bazen annesiz babasız kalsa da, onları çok seven, onlarla yürekten ilgilenen birileri çıksın karşılarına, dileyelim. 23 Nisan’larda, tanımadığımız çocukları da sevindirmek, dileklerin gerçekleşmesi için büyülü etki yaratacaktır, ben inanıyorum.

 

* Bu yazı, Happy Nest Bülteni’nin Nisan 2018 sayısında, Müren Beykan’ın Gönül Çelen adlı köşesinde yayımlanmıştır.

Scroll to Top
Scroll to Top