Zeynep Cemali ve 365 Acayip Gün…

ZC.sahilZeynep Cemali, 10 yıllık yazarlık verimine 8 unutulmaz kitap sığdıran çok önemli bir yazar. O hep çocuklar için yazdı. Kitapları, küçük büyük yüzbinlerce insan tarafından okundu, sevildi. Ölümün bilinmez sessizliklerine inat, her geçen gün daha çok okurla buluşmayı sürdürüyor…

1998’de bir araya geldiğimiz ilk günden bu yana onun kalemiyle coştuk, dostluğuyla yüceldik, koskoca yüreğinden güç kazandık. Onunkisi öyle sıcak, öyle yakın bir varlıktı ki, yokluğuyla geçen son 365 gün her şey başkalaştı… Sokaklar tekinsiz, parklar yetersiz, çocuklar huzursuz, mezralar ulaşılmaz, dağlar aşılmaz, sıcak kavurucu, susuzluk giderilmez oldu. Edebiyatımızdan kayan onca parlak yıldız gibi Zeynep Cemali’nin kaybı da derin bir çaresizlikle geçen 365 acayip gün yarattı bizlere…

ZeynepCemaliOykuYarismasiLogosO, yazdığı öykülerle, romanlarla çocukları hep edebiyata davet etti. Günışığı Kitaplığı, onun bu sonsuz davetini her yıl tekrarlanacak bir şölene dönüştürmek amacıyla Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nı düzenliyor. İlköğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katılabilecekleri yarışmanın teması, her yıl Cemali’nin bir kitabından seçilecek. Yarışmanın 2011 teması olan “kardeşlik”, yazarın son Ankaralı romanından belirlendi: “İki kardeş sımsıkı kucaklaştılar.”

Günışığı Kitaplığı, Türkiye genelinde bütün ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin katılabileceği bu anlamlı yarışmanın amacını şöyle açıklıyor: Yarışma, ülkemizin bugün en çok okunan çocuk kitabı yazarları arasında yer alan ve çocuk edebiyatımıza ustalara yakışan bir dil ve anlatım zenginliği katan öykücü Zeynep Cemali’nin anısını yaşatarak, çocukları duygu, düşünce ve gözlemlerini yazarak ifade etmeye özendirmek; zengin ve doğru Türkçe kullanımının yerleşmesine katkı sağlamak; çocukların öğrenim yaşamını yaratıcı uygulamalarla zenginleştirmek ve geleceğin yazarlarının yetişmesine öncülük etmek amacıyla düzenlenmiştir.

Yarışmanın çok özel bir seçici kurulu var. Edebiyatımızın dil ustası, çok ödüllü yazar Necati Tosuner; çocuk edebiyatımıza birbirinden değerli kitaplar kazandıran güçlü kalemiyle yazar Sevim Ak; çocuk kitapları alanına hem yazdığı kitaplarla, hem de yayıncılık faaliyetiyle büyük emek veren Aysel Gürmen; çocuk ve gençlik edebiyatımıza çok önemli kazanımlar sağlayan akedemisyen, çevirmen, yazar Necdet Neydim ve Günışığı Kitaplığı’nın engin kitap birikimini hazırlayan yayın yönetmeni Müren Beykan. Seçici kurul üyeleri, yarışmanın anlamını ve heyecanını yüceltiyorlar; hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim.

İkinci acayip 365 gün başladı bile… Artık öykü yazma, öykü okuma zamanı…

Scroll to Top
Scroll to Top